Παραδοσιακός γάμος στη Χρυσαυγή

gamos.jpg

Με το γάμο τους τίμησαν το χωριό μας ο Κώστας και η Κλεάνθη, που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Οι χαρές των παιδιών γίναν με παραδοσιακό τρόπο.

Ο γαμπρός ξυρίστηκε απο τον νούνο στη βρύση στη πλατεία του χωριού. Πάντα με τραγούδια και πολύ χορό, τα μπρατίμια φόρεσαν τις ποδιές τους, τιο μπαριάκι στολίστηκε με μήλα, λουλούδια και βασιλικό και η πομπή με τα όργανα ξεκίνησε απο την πλατεία προς δυσμάς, για να καταλήξει με ανατολική κατεύθυνση στο σπίτι της νύφης και αυτό γιατί παλιά "το εξέταζαν"

Τη νύφη χτένισε για τελευταία φορά, η νούνα της, έξω απο το σπίτι της. Οι γυναίκες της τραγουδήσαν τραγούδια του αποχωρισμού:

"Μια λυγερή στολίζεται απ το πρωί ως το βράδυ.
Βάζει τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθη.
Και τον καθάριο αυγερινό τον βάζει δαχτυλίδι.
Και παίρνει τον ανήφορο, στη μάνα της να πάει.

Βρίσκει τη πόρτα σφαλιστή, τη πόρτα κλειδωμένη... "

Ο αρχιμπράτιμος φόρεσε με δυσκολία τα παπούτσια στη νύφη γιατι της ήταν μεγάλα...έπρεπε να μπούν μέσα χαρτονομίσματα. Όταν εκείνη κατέβηκε απο το σπίτι, ήπιε κρασί απο ένα ποτήρι το οποίο και έσπασε πίσω της για γούρι.
Σύμβολο καλοτυχίας ήταν και η μπουγάτσα που δρασκέλισε η νύφη και η μητέρα της τεμάχισε και μοίρασε στο κόσμο. Η χαρούμενη πομπή ξεκίνησε για την κατάμεστη εκκλησία όπου ο παπα Κώστας ετέλεσε τον γάμο.

Ευχηθήκαμε όλοι οι χωριανοί στο νιόπαντρο ζευγάρι μεσα απο την καρδιά μας να ζήσουν και άρχισε το γλέντι στην πλατεία. Χορέψαμε και διασκεδάσαμε με τους ευτυχισμένους νεόνυμφους ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο τρανός χορός έκλεισε το γλέντι με τον καλύτερο τρόπο. Γυναίκες και άνδρες τραγούδησαν:

"Εψές με το φεγγάρι,
σήμερα στο πηγάδι,
ήβρα μια περιστέρα,
και θέλω να την πάρω,
κι όσο να κόψω ρούχο,
κι όσο να της το ράψω,
ο Κώστας μας την πήρε,
και την κρατεί απ το χέρι,
σαν άγριο περιστέρι.

Τους ευχαριστούμε που μας προσέφεραν αυτή την ωραία βραδυά και τους ευχόμαστε να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Όλες οι φωτογραφίες απο τον γάμο βρίσκονται σ΄αυτό το άλμπουμ

1 σχόλιο:

fotografos gamou είπε...

Πολλά συγχαρητήρια. Πραγματικά εκπληκτική δημοσίευση και πολύ ωραίες φωτογραφίες γάμου. Ευχαριστούμε πολύ που μας ταξιδέψατε!!